YAVRU KÖPEK İÇİN TUVALET EĞİTİMİ
1.Yavru bir köpeğin tuvalet eğitimine başlamak için ideal zaman, idrar kesesi kaslarını kontrol etmeye başladığı 12-16 haftalardır.
2.İdrar kesesi kaslarının gelişimi fizyolojik bir süreçtir.Bazı köpeklerde süreç uzun olduğu için 6ay-1 yaş arası süreçte idrar kaçırma kazalarının olması normaldir.
3.Tuvalet eğitimi için bir rutin oluşturulması ve köpeğin yakın takibi önemlidir.
4.Köpek aynı saatlerde beslenmeli ve öğün aralarında maması ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
5.Tuvalet ihtiyacı için hep aynı noktaya götürülmelidir. Kendi idrarının kokusunu alması tuvaletini yapması için köpeği cesaretlendirecektir.
6.Köpek, istenilen bölgeye tuvaletini yaptığı anda mutlaka ödüllendirilmelidir.
7.Uyanık olduğu zamanda yavru köpek her yarım saatte bir tuvalet bölgesine götürülmeli ve tuvaletini yapar yapmaz ödüllendirilmelidir.
8.Çoğu köpek için en güzel ödül gezintidir, fakat tuvaletini yapar yapmaz eve götürülürse köpek bunu dışarıda tuvalet yaparsa ceza olarak eve dönüyormuş gibi algılayabilecektir.
9.Yemek yeme, su içme ve oyun seanslarından sonra yavru köpeğin tuvalet ihtiyacı duyacağı unutulmamalı ve buna yönelik işaretler (Yeri koklamak, kendi etrafında dönmek, ağlamak, oturma vb.) dikkatle izlenmeli ve görüldüğünde derhal köpek tuvalete götürülmeli ve ihtiyacını gördüğü anda ödüllendirilmelidir.
10.Sürekli gözetimin mümkün olmadığı durumlarda yavru köpek evde sınırlı bir alanda bulundurulmalıdır.Hayvan sahiplerinin yaptığı en büyük yanlışlardan biri, bir odayı köpeklerine tahsis ederek yavru köpeklerinin odanın köşesindeki tuvalet pedine tuvalet ihtiyacını gidermesini beklemeleridir ancak; köpek açısından köşedeki gazete veya tuvalet ped hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Her yarım saatte bir ev içindeki tuvalet alanına götürülerek bu eğitim verilebilmekle birlikte sürekli gözetimin mümkün olmadığı durumlarda tüm odanın gazete ile kaplanması ve zamanla gazetelerin azaltılması “tuvalet alanı” mesajının algılanması için önemlidir.
11.Bu süreçte hataların olacağı unutulmamalı ve hiçbir şekilde “ceza” uygulanmamalıdır.Ceza, köpeğin tuvaletini yanlış alana yaptığını anlamasından ziyade, başka durumlarla ilişkilendirmesine neden olmaktadır.